Har du tröttnat på ditt kök och vill renovera det? Vad är det enklaste du kan göra för att renovera köket så lite som möjligt men så att det ändå ser fantastiskt ut? Du kan byta de tongivande ytorna, de som syns mest. Detta trick fungerar och du kan få ett helt underbart kök med https://köksrenoveringstockholmslän.se/. 

Skaffa nya, fina bänkskivor 

De största ytorna i köket är bänkar och golv. Om du inte vill byta golvet kan du alltid skaffa snygga köksmattor som matchar bänkarna – om du föredrar att byta bänkskivor. Bänkskivorna är definitivt en bra investering som påverkar hela köket. Skåpen kan alltid slipas och målas om de är slitna så att de matchar bänkskivorna. Renovering hemma - Nytt kök

Vilka bänkskivor ska du välja? 

Det finns inga gränser för vad du kan göra med dina bänkar förutom din egen budget, men kanske inte ens den. Vad vill du ha för stil på ditt kök? Industridesign med lite metalliska utseenden, då kräver det också att du har metalliska handtag på skåpen, vilket du ganska lätt kan ordna. Kolsvart granit eller gråsvarta, lite tyngre bänkskivor kan ge det industriella uttrycket som du kanske söker. Eller tänker du rent funktionellt? Kanske en mer naturlig look, jordfärger? Det handlar om både funktionalitet och vilken typ av kök du vill skapa. Vissa skivor behöver monteras av yrkesman. 

Att välja material 

När du bestämt dig för vilken stil ditt kök ska ha är det dags att välja snygga och funktionella material. Det finns många olika och oftast ska dessa också monteras på olika sätt. Om du valt en lite mer industriell design kan du exempelvis välja en bänk i rostfritt stål. Detta är snyggt och underhållsfritt. En billigare bänkskiva har standardmått och de måttbeställda rostfria bänkskivorna kan vara ganska dyra. Tänk också på att repor syns väldigt lätt på rostfritt stål även om det superläckert att ha i köket. För denna look kan du också välja glas. Detta är otroligt vackert i köket, du kan välja tonade skivor eller ofärgade. Precis som rostfritt stål är de underhållsfria men du får passa dig för repor, det kan vara snyggt att kombinera med en ruggad träskiva som du använder som skärbräda. Stenskivor passar självklart också in i en industriell designkänsla. Man pratar ganska ofta om granit som är massivt och anses lyxigt. Granit är också en mycket hård skiva som är dyrare. Sten av olika slag – även marmor, kalksten – kostar överhuvudtaget mer men kommer med läckra mönster i sig. Om du valt en varmare design, kanske mer “bondkök” i trä och “jordigare” känsla, finns det många snygga träbänkar att titta på, ljusa, skiftande och de riktigt mörka och tunga bänkarna. Man kan också ha skivor där trästavar eller bitar är ihoplimmade till ett vackert mönster. Här finns alla prisklasser, de dyrare träslagen är oftast hårdare och mer tåliga. Dessa skivor behöver oljas varje år. Det finns också tåliga skivor av betong och kompositmaterial att välja på. 

Priset 

Det fina med bänkskivor är att det finns snygga skivor i alla prisklasser, det kan vara hårdheten och kvaliteten som varierar, det vill säga det material du väljer. Oftast prissätts skivorna per löpmeter, några har en garantitid på upp till 30 år.