Mögel i din bostad kan inte bara leda till att du får problem med andningen och blir sjuk, utan det är också skadligt för ditt hus. Idag har de allra flesta fått uppleva mögel i en eller en annan form, t.ex. svartmögel i badrumsfogarna eller mögel i en matlåda som du har glömt bort i kylskåpet. Den sistnämnda typen av mögel är inte farlig, även om den är ganska otrevlig. Dock finns det några mögelsorter som faktiskt kan leda till permanenta skador på din hälsa.

Det är inte alltid lätt att upptäcka mögel i huset. Har du svårt att andas, tycker att källaren luktar illa eller har en ständigt rinnande näsa är det viktigt att du vet vad du ska leta efter. Mögel kan visa sig väldigt tydligt, men det kan också vara väldigt subtila tecken som du behöver leta lite extra efter för att upptäcka.

3 subtila tecken på mögel i din bostad
1. Värmesystem eller luftkonditionering luktar illa

Känner du en otrevlig lukt från värmesystemet eller från din luftkonditionering? Då är det bra att du får de kontrollerade av en specialist. Eftersom både luftkonditionering och värmesystem är mörka, utsatta för varma temperaturer och fuktiga finns det stor risk att mögel kan börja gro. Detta är något som är främst förekommande i fristående luftsystem, eftersom de är extra känsliga för mögeltillväxt.

2. Svarta fogar

Svarta fogar i badrummet eller i köket är ett mycket tydligt tecken på mögel. Som tur är brukar den här formen av mögel vara ofarlig och inte orsaka mer problem än missfärgningar. Är det så att du nyligen har haft en vattenläcka i ditt kök eller badrum kan möglet dock vara av den farligare sorten. Är du osäker på vilken typ av mögel du har är det bäst att beställa hem ett prov eller ta dit en specialist. Observera att svarta fogar också kan vara vanlig smuts som har satt sig genom åren. Testa att göra en ordentlig rengöring först och se om du blir av med missfärgningen.

3. Dålig lukt och flagnande tapeter

Har dina tapeter börjat lossna från väggarna eller upplever du en dålig och unken lukt i ditt hem? Detta är två mycket vanliga, men subtila, tecken på att du har drabbats av mögel i din bostad. Det kan även vara så att du märker av färgskiftningar på väggarna, där vissa partier har blivit mörkare än andra. Mögel kan nämligen se ut på många olika sätt och därför är det inte alltid lätt att upptäcka. Har dina tapeter fått luftbubblor eller ser skeva ut kan det vara bra att se efter vad som ligger bakom orsaken.